jueves, 14 de octubre de 2010

É tempo de magosto!


A castaña
A castaña é un dos alimentos mais antigos da Humanidade. Dende o Paleolítico o home aproveitou e alimentouse de castañas e landras. Na relixión celta, o castañeiro debeu de ser venerado polos seus druídas, en compaña do carballo.
O castiñeiro foi a árbore do pan das nosas tribos antes da chegada dos romanos, comíanas asadas, ou facían fariña das castañas secas ou "pilongas", para alimentarse durante todo o ano.
Ate fai poucos anos, eran alimento base da poboación europea en forma de fruto fresco, seco, sen as súas peles, ou moída en fariña. No século XVI, viñeron as patacas e o millo de América, estableceuse a competencia e perderon pouco a pouco protagonismo na dieta campesiña, e moito mais ao ser atacado a nobre árbore por enfermidades como o "chancro" e a "tinta".
O número de castañeiros diminuíu en Galicia a pesares das repoboacións, diminuíndo tamén a producción cada ano.
Cada vez mais, a invasión de piñeiros e eucaliptos denigra os nosos montes e fainos presa dos incendios.
castiñeiro é unha árbore nobre e non só produce castañas. Danos unha magnífica sombra en verán e leña en inverno. En simbiose, produce uns marabillosos cogumelos, compañeiras culinarias nos mais delicados pratos. Embelece a paisaxe, protexe e mellora o ecosistema humano, tan depredado por produccións rápidas dun home que cada vez ten mais présa.
A castaña proporciona uns benefícios considerables tanto polo valor real das exportacións como polo número de quilos comercializados directamente ou por medio de productos derivados, especialmente das castañas confitadas.
As castañas prodúcense en Outono e no momento exacto de probar o viño novo, producido en setembro, asi como nos días en que se acompaña o cocho sacrificado, como regulamento, no dia de "San Martiño", o dia 11 de novembro. As cidades medran e as tradicións esvaécense, pero aínda en aldeas, pobos e cidades, os homes lembran antigos pratos tradicionais que se comían en casa dos seus avós, feitos ou acompañados de castañas.

Variedades de castañas
Un mesmo castiñeiro produce castañas de diferentes formas e calidades, aínda que en cada comarca de Galicia reciben distintos nomes, os mais frecuentes son estos:
  • BOLECOS: Castañas non comestibles, pequenas e aplastadas, que teñen case unicamente pel.
  • BARAIS: Duras pero que adoitan ser moi saborosas.
  • BRAVAS: Son os froitos dos castiñeiros sen enxertar.
  • TEMPERÁS: Redondas e pequenas, nacen antes cás outras.
  • RAÑUDAS: Alongadas e claras.
Texto extraído de "Web de Norberto"
Copyright © 2008 PONTENOVA.ES: Términos y condiciones de uso.